Inicio Clubes El fútbol base une la Comunitat Valenciana y Cataluña con el United...

El fútbol base une la Comunitat Valenciana y Cataluña con el United Vinaròs

Cataluña y la Comunidad Valenciana son comunidades autónomas limítrofes y, por tanto, con muchos nexos de unión. Uno de ellos es el fútbol formativo practicado por los más pequeños. United Vinaròs, club de este municipio norteño de la provincia de Castellón y de la Comunitat, compite desde hace varias temporadas en la llamada Lliga del Montsià con equipos cuyos jugadores no tienen la licencia expedida por la Federación Valenciana de Fútbol sino por la propia entidad organizadora. En concreto, los jugadores participantes están inscritos en el Consell Esportiu del Montsià, que forma parte de la Unió de Consells Esportius de Catalunya dirigidos por la Generalitat de Catalunya.
Esta temporada, United Vinarós cuenta con  más equipos jugando liga en el Montsià que en la propia provincia de Castellón. De hecho, el club «langostinero», esta temporada vinculado al primer equipo Amateur del municipio, el histórico Vinaròs CF que militan en el Grupo I de Segunda Regional Aficionados, cuenta con cuatro equipos benjamines y tres prebenjamines jugando en estas categorías sólo un benjamín en liga federada en la provincia de Castellón. En temporadas anteriores jugaban tres equipos benjamines y un prebenjamin en las ligas de Castellón. Cabe destacar que también hay cuatro equipos alevines, dos infantiles, un juvenil y un cadete que estos sí juegan todos las ligas de Castellón. «Hemos pasado de jugar tres equipos en las ligas del Montsià a un total de seis en categorias prebenjamín y benjamín», apuntan fuentes cercanas al club. «El Benjamín que juega en Castellón puede que sea algo más potente que los demás, pero creo que juegan en Castellón porque ya lo hicieron el año pasado y prefieren seguir ahí porque las ligas de Castellónson más potentes y competitivas que las del Montsià», añaden.
El principal motivo es la cercanía
La razón es muy sencilla. El motivo principal es la cercanía, los desplazamientos son mucho más cortos, entre 6 y 40 kilómetros, a todos pueblos del Montsià, mientras hasta municipios como Castellón, Vila-real, Borriana… son 70, 80 ó más de 100 kilómetros cuando se trata, por ejemplo, de La Vall d’Uixó.
La comarca del Montsià, la más al sur de la provincia de Tarragona, limita con la comarca del Baix Maestrat y todos sus municipios se encuentran a menos de 50 kilómetros de Vinaròs. Los municipios participantes en la Lliga son prácticamente todos los de la comarca del Montsià, algunos de la comarca del Baix Ebre, también perteneciente a Tarragona y equipos de Vinaròs y Rosselldel Baix Maestrat, ambos de la provincia de Castellón. Así,
los municipios catalanes son Alcanar, San Carlos de la Rapita, Amposta, Santa Barbara, Ulldecona, La Cenia y algunos más…
«Hasta el día de hoy no ha habido absolutamente ningún problema en disputar partidos tanto en Cataluña como aquí. Se ven más banderas y pancartas de lo habitual en las calles pero la situación política no altera el buen ambiente en los campos de fútbol y los niños no entienden ni de política ni fronteras….», apuntan desde el club.
No sólo es en el fútbol base. En El Montsià también se disputan otras disciplinas deportivas en las que también compiten equipos de otros clubs de municipios como Benicarló.
Consell Esportiu del Montsià

Joan Salvador Balagué Cervera, actual 1r.Tinent d’Alcalde l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, a més de Regidor de Cultura, Ensenyament i Mitjans de Comunicació; i conseller comarcal de l’Àrea d’Esports del Consell Comarcal del Montsià,  va ser escollit per la nova Comissió Directiva del Consell Esportiu del Montsià com a President d’aquest ens fins 2019.

SOTS
PRESIDENT 1r             Sr. AGUSTI VERDIELL SOLÀ, com a representant de Centres Educatius.

SOTS
PRESIDENT 2n         Sr. MARC FORNÓS MONLLAU, regidor d’esports de l’Ajuntament d’Amposta.

Deporte Base

SOTS
PRESIDENT 3r         Sra ÀNGELA REVERTÉ FERRÉ, regidora d’esports de l’Ajuntament de La Ràpita.

SECRETARI             Sr. JOSE JUAN BRUNET SUBIRATS, com  a representant de Clubs.

VOCAL               Sr. FERRAN FERRER RODRIGUEZ, regidor d’Esports de l’ajuntament de La Sénia

VOCAL                      Sr. JACINTO SEBASTIA RODA, com a representant de Clubs.

VOCAL            Sr. FERRAN SORLI BEL, com a representant de Centre Educatiu.

VOCAL         Sr. EMILI MUÑOZ REDON, com a representant de la FC de bàsquet.

VOCAL         Sr. MIGUEL REVERTÉ AGUILAR, com a representant de Centre Educatiu.

VOCAL    Sr. JOAN BERTOMEU ZARAGOZA, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja.

VOCAL            Sr. JORDI BORT JUAN, regidor d’Esports de l’Ajuntament d’Alcanar.

Què són els consells esportius

Els consells esportius, com a agrupacions esportives, són entitats privades d’interès públic i social, sense afany de lucre, amb personalitat jurídica i capacitat d’obrar per al compliment de llurs funcions.

Es creen d’acord amb els criteris de l’organització territorial de Catalunya i en funció de les característiques demogràfiques, esportives i geogràfiques del territori.

La denominació actual dels consells esportius (antics “consells comarcals d’esport”), ve definida, a l’igual que les seves funcions i competències pel Decret 267/1990, de 8 d’octubre de 1990, de regulació dels consells esportius (DOGC núm. 1.368, de 16/11/90) i per la Llei de l’Esport (Decret Legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, pel qual s’aprova el Text únic de la Llei de l’Esport).

Objectius dels consells esportius

Els consells esportius tenen com a principals objectius el foment, l’organització i la promoció de l’activitat esportiva en edat escolar dins de la comarca.

Amb aquesta finalitat poden realitzar, entre d’altres, les següents activitats:

    • Coordinar i, si s’escau, organitzar les activitats esportives en edat escolar de la comarca.
    • Col·laborar en l’organització dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya i el Pla Català Esport a l’Escola, d’acord amb les directrius que determini la Secretaria General de l’Esport.
    • Assessorar als ajuntaments, consells comarcals, clubs, escoles i altres entitats de la seva demarcació, en l’activitat esportiva a càrrec seu i col·laborar en la seva execució.
    • Col·laborar amb l’Escola Catalana de l’Esport i altres organismes competents en l’organització de cursos de formació i perfeccionament, amb l’objecte de cercar la millora qualitativa del personal tècnic esportiu que es dedica a l’esport escolar.
    • Col·laborar amb les administracions i les entitats titulars per tal d’impulsar la millor utilització de les instal•lacions esportives de la comarca o àmbit territorial corresponent.
    • Promoció i gestió d’instal·lacions esportives i serveis complementaris que faciliti i potenciï la pràctica esportiva.
    • Executar o gestionar la política esportiva de la comarca segons convenis establerts amb la Generalitat de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals i altres entitats públiques o privades competents.

Principals característiques dels consells esportius

Els òrgans de govern i de representació

Tal com estableixen tots els estatuts dels consells esportius, l’assemblea general, què és l’òrgan superior de participació i representació del consell, està integrada per:

  • Ajuntaments de la comarca
  • Consell Comarcal
  • Centres docents
  • Clubs, associacions i federacions esportives
  • Altres entitats de al comarca relacionades amb l’esport

Tots els representants d’aquests estaments tenen veu i dret a vot.

Aquesta circumstància, que estiguin tots els agents de la comarca implicats en el foment, l’organització i la promoció de l’activitat física, permet que els consells esportius siguin veritables entitats integradores de tots els municipis de la comarca, ja que coneixen quina és la realitat, no només esportiva sinó social, de tots els nuclis d’habitants del territori, les seves necessitats, el seu potencial, … la qual cosa permet que, amb coneixement de causa, es puguin oferir activitats esportives a tota la comarca, convertint-se d’aquesta manera en el motor bàsic de l’esport a la demarcació.

La creença en l’esport com a transmissor de valors i la seva relació amb altres vincles de la societat

Els consells esportius parteixen de la premissa que mitjançant els valors educatius i formatius implícits en l’esport, es poden transmetre valors positius per la nostra societat com l’acceptació de les regles, el civisme, el treball en equip, el respecte, la tolerància, el diàleg i la comprensió.

Amb aquesta creença, totes les activitats promogudes pels consells esportius i adreçades a esportistes en edat escolar es plantegen amb criteris pedagògics.

Així mateix, es relaciona l’esport tot el possible amb altres vincles de la societat com la solidaritat (L’Esportista solidari) o la cultura (Concurs cultural-esportiu).